top of page

Astronomlar, Güneş Sistemindeki Bilinen En Uzak Gezegeni Tanımladılar.

Plüton uzun bir süre güneş sisteminde bildiğimiz en uzak gezegendi lakin daha yeni keşifle kıyasla kozmik bir taş atımı uzaklıktadır. Şimdi Astronomlar, uygun şekilde belirtilen Farfarout’un en uzak dünyaya ne olduğunu doğruladılar. Geçici olarak 2018 AG37 Farfarout, Güneş’ten 132 Astronomik Birim (AU) yahut yaklaşık 20 milyar km (12,4 mil) olarak belirlenmiştir.


Dünya, Güneş’ten 1 AU uzaklıktadır ve Plüton bile en uzağında sadece yaklaşık 49 AU’ya ulaşır.

Farfarout aynı zamanda yakın keşfedilen Farout gibi dünyaları da çekiyor. Şimdi ‘’sadece’’ 124 AU yahut şuanda 80 AU uzakta olan Goblin kulağa çok yakın gelmektedir. Yaklaşık 175 AU’ya çıkaran son derece eksantrik 1000 yıllık bir yörüngede ve Goblin’in inanılmaz 2.300 AU maximum mesafesine oranla rekora girememiştir.


Farfarout en yakın noktada 27 AU’ya gelmektedir bu da Güneş’e Neptün’den daha yakındır. Farfarout ilk olarak Ocak 2018’de Subaru Teleskobu kullanan Astronomlar tarafından keşfedildi, lakin kesin mesafesi belirlenemedi. Şimdiye kadar çok uzakta olan gezegen inanılmaz halde karanlıktır ve gökyüzünde çok yavaş hareket eder. Astronomlar, küçük bir gezegenin yaklaşık olarak 400 km (250 mil) genişliğinde olduğunun tahmininde bulundular.


Kaynak : newatlas

1.046 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page