top of page

KAHVENİN TARİHÇESİ

Dünya çapında yetiştirilen kahve, mirası Etiyopya platosundaki eski kahve ormanına kadar uzanmaktadır.

Efsaneye göre, keçi çobanı Kaldi’nin belirli bir ağaçtan meyveleri yedikten ve keçilerinin o kadar enerjik hale geldiğini farkettikten sonra kahveyi keşfetti. Kaldi, bulgularını, meyvelerle bir içki yapan ve akşam namazının uzun saatlerinde uyanık tuttuğunu tespit eden yerel manastırın Başrahibine bildirdi. Başrahip, manastırdaki diğer keşişlerle keşfini ve yayılacak enerji veren meyvelerin bilgisini verdi.

Efsane doğuya doğru ilerledikçe ve kahve Arap Yarımadasına ulaştıkça, bu tohumları dünyaya getirecek bir yolculuk başladı. 15. Yüzyılda Arabistan’ın Yemen bölgesinde kahve yetiştiriliyordu ve 16.Yüzyılda İran, Mısır, Suriye ve Türkiye’de biliniyordu.

Kahve evlerinin popülaritesi arttı ve insanlar onları her türlü sosyal aktivite için sık sık kullanıldı. Müşteriler sadece kahve içip sohbet etmekle kalmadılar, aynı zamanda müzik dinlediler, sanatçıları izlediler, satranç oynadılar ve haberleri takip ettiler. Kahve evleri(Kahvehaneleri)hızla ‘’Bilge Okulları(Schools of the wise)’’olarak adlandırılan bilgi alışverişi için çok önemli bir merkez haline geldi. Her yıl dünyanın dört bir yanından kutsal Mekke şehrini ziyaret eden binlerce hacı ile, bu “Araby Şarabı(Wine of Araby)’’ bilgisi yayılmaya başladı. Yakın Doğu’ya giden Avrupalı gezginler, sıradışı bir koyu siyah içeceğin hikayelerini geri getirdiler.

17. Yüzyılda kahve Avrupa’ya girmiş ve kıtada popüler hale gelmişti. Bazı insanlar bu yeni içeceğe şüphe veya korku ile tepki vererek ona “Şeytan’ın acı buluşu’’ adını verdi. Yerli Din Adamları 1615’te Venedik’e geldiğinde kahveyi kınadılar.

Tartışma o kadar büyüktü ki Papa Clement 8.nin müdahele etmesi istendi. Bir karar vermeden önce içeceğin tadına bakmaya karar verdi ve içeceği o kadar tatmin edici buldu ki papa onayı verdi.Bu münakaşalara rağmen, kahvehaneler hızla İngiltere, Avusturya, Fransa, Almanya ve Hollanda’nın büyük şehirlerinde sosyal aktivite ve iletişim merkezi haline geliyordu.

İngiltere’de “penny üniversiteleri’’, bir kuruşun fiyatı için bir fincan kahve satın alabilir ve konuşmayı teşvik edebilir. Kahve,zamanında içilen bira ve şarabın ortak kahvaltı içeceklerinin yerini almaya başladı.

Alkol yerine kahve içenler gün içerisinde gözünü açmaya başladılar ve enerji verdiler ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, çalışmalarının kalitesi büyük ölçüde iyileştirildi. (Bunu modern ofis kahve servisinin öncüsü olarak düşünmeyi seviyoruz).

17.Yüzyılın ortalarında, Londra’da birçoğu tüccarlar, nakliyeciler, aracılar, acentalar ve sanatçılar da dahil olmak üzere benzer düşünen müşterilerin ilgisini çeken 300’den fazla kahve evi(kahvehane)vardı. Birçok işletme bu özel kahve evlerinden(kahvehanelerinden)büyüdü. Örneğin, Lloyd’s of London, Edward Lloyd’s Coffee House’da ortaya çıktı.

126 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page