top of page

SARS-Cov-2 pandemisinin toplam süresi 2022’ye kadar sürebilir...

Şuanda evlerinde kapalı kalan milyarlarca insanla,birçoğu bu karantinanın ne kadar süreceğini ve yeniden ortaya çıktığımızda ne olacağını soruyor?

Yeni modeller,bu sosyal uzaklaşma dalgasının 2022’ye kadar sürebilecek uzun bir savaşın sadece ilk aşaması olduğunu öne sürüyor. 25 Mart Çarşamba günü itibariyle, dünya genelinde üç milyardan fazla insan belirli bir dereceye kadar eve kapanması ve sosyal uzaklaşmayı yaşıyor.

İnsanlar evlerinde ne kadar süre ve fiziksel olarak izole etmek zorunda kalacaklar? Haftalar mı? Aylar mı? Bir Yıl mı? Ve normale dönmeye çalıştığımızda salgın tekrar başlayacak mı?


Bir Şehri Kapatma,China(Çin)-Style

23 Ocak’ta Çin, dünyanın hiç görmediği bir kitle karantinaya başladı. Virüs salgının merkezinde ve 11 milyondan fazla insana ev sahipliği yapan Wuhan karantinaya alındı. Şehir içine ve dışına ulaşım durduruldu. Sakinlerin en başta yiyecek veya ilaç almaktan başka herhangi bir nedenle evlerini terketmeleri yasaklandı. Yetkililer, virüs belirtileri olan herkesi izole ederek, kapıdan kapıya sağlık kontrolleri yapmaya başladığında gıda dağıtım sürücüleri şehri canlı tuttu.


Karantina’nın Ne Kadar Sürmesi Gerekecek?

Harvard Üniversitesi’nden bir epidemiyoloji profesörü olan Mark Lipsitch,başlangıçtaki güçlü sosyal mesafenin ne kadar sürmesi gerektiği konusunda kesin bir tarih koyma konusunda isteksizdir.

Covid,ülke çapında büyük sosyal ve ekonomik etkilerle gelecek yıl içinde potansiyel olarak milyonlarca kişiyi öldürebilir.Virüs,bilim insanlarının bir aşı geliştirmeleri için gereken süre boyunca nasıl tutulabilir veya yeterli sayıda insan,minimum toplum düzeyinde bağışıklığı oluşturmak için virüse yahut hastalığa yakalanıyor.

İkinci Aşama

Bu ikinci aşamanın nasıl görüneceği şuanda büyük bir anlaşılmazlık ve dünyadaki her hükümet büyük olasılıkla olaylara farklı yaklaşacak. Çin önümüzdeki aylarda ikinci bir artışı bastırmayı başarsa bile, dünyadaki hiçbir ülkenin derinlemesine kapsamlı kapalı alan(gözetim) yöntemlerini çoğaltma araçları yoktur .Bir çok uzman tarafından yinelenen tedirgin edici mesaj, gerçek çalışmanın çoğunun sadece bu vakayı virüse zirvede bastırıldıktan sonra başlamasıdır.

Geçen hafta Imperial College London’dan etkili bir model,bir aşı geliştirilip kitle bağışıklığı oluşana kadar aktif sosyal mesafe önlemlerinin aralıklı olarak kapatılması ve önümüzdeki 18 ay içinde açılması gerekebileceğini ortaya koydu.


Kaynak : newatlas

134 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page