top of page

Mobil Ağlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler Ve 3G,4G, GPRS, EDGE ve 5G

Güncelleme tarihi: 16 Oca 2021

Reliance Industries yöneticisi Mukesh Ambani, Reliance Jio’nun 2021’de 5G’yi Hindistan’a getireceğini söylediğinde, 5G hakkındaki görüşme son zamanlarda hız kazandı. Kısa bir zaman sonra, Ambani’nin iddialarının ardından, Bhorti Airtel başkanı Sunil Bharti Mittal, Hindistan’ın önümüzdeki 2-3 yıl içinde ‘‘5G’ye hazır’’ olacağını söyledi.5G Hindistan’da bir gerçeklik haline gelene kadar, insanlar mevcut mobil ağlara güvenmeye devam etmek zorunda kalacaklar.


Cep telefonunuzda görünen EDGE yahut 3G gibi sembollerin ne anlama geldiğini ve hangi hızla sunduklarını merak ettiniz mi? Şimdi bunlardan kısaca bahsedelim :


2G :


Avrupa ve Kuzey Amerika’nın bazı kısımları 2G’yi tamamen aşamalı olarak kaldırırken, Hindistan’daki büyük bir nüfus hala kullanır. Ülkede 300 milyona yakının hala 2G mobil ağları kullandığı tahmin ediliyor.2G, ilk olarak 1991 yılında piyasaya sunuldu ve dünya çapında MMS ve SMS gibi hizmetlerin yaygınlaştırılmasıyla tanındı.


GPRS :

General Pocket Radio Service yahut daha iyi bilinen GPRS, milenyumun başındaki dönem başladı. WhatsApp gibi hizmetler bunun üzerinde özenle çalışacak olmuş olsa da oldukça yavaş bir mobil ağdır.


EDGE :


EDGE, mobil ağlar döneminde bir sonraki adımdı ve 2003 yılında piyasaya çıkmış oldu. Bu, daha hızlı anlamına gelen ‘Gelişmiş GPRS’dir, lakin yine de YouTube videolarını yüksek çözünürlüklerde izlemek büyük bir mücadeledir.


3G :

Milenyumun başında birçok ülke3G’yi benimsemişti lakin Hindistan’a biraz geç geldi.3G, çok fazla zorluk çekmeden mobil internet taramasını yapan ilk ağdır. Günümüzde yavaş olsa da müzik akışı ve hatta video izlemek yeterlidir.Hindistan’da Airtel gibi telekomünikasyon oyuncuları, ülkenin çeşitli yerlerinde 3G ağlarını kapatmaya başladı.


4G :

Dünyanın çoğu yerinde mevcut olan en hızlı bir mobil ağdır. İlk olarak, 2009’da piyasaya sunulan, 4G ağları, cep telefonlarında daha az pil kullanan Long Term Evolution(LTE) standardını kullanır.4G ağ bağlantısı Hindistan’ın her yerinde mevcut değildir, lakin alabileceğiniz en hızlı mobil internet hızı olmaya devam etmektedir.


5G :

Önümüzdeki sene yahut daha sonra emin değiliz, lakin 5G yakında Hindistan’da görünecek. Hala dünyanın diğer bölgelerinde ilgi görmeye devam ediyor lakin 2025 yılına kadar 2 milyara yakın insanın 5G kullanması bekleniyor. 5G’nin 4G’den 10 kat daha fazla hızlı olduğu söyleniyor, bu da akıllı telefonlarda pilin bitmesine neden oluyor.


Kaynak : https://www.gadgetsnow.com/tech-news/3g-4g-edge-5g-what-you-need-to-know-about-mobile-networks/


744 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page