top of page

NHS, COVID-19 için Büyük Teknolojiye Dönüşüyor

NHS Koronavirüs Salgını Sırasında En Çok İhtiyaç Duyulan Tesislerde Kritik Tıbbi Ekipmanların Bulunmasını Sağlamak İçin Önde Gelen Teknoloji Firmaları İle İşbirliği Yaptığını Doğruladı. Firmaların virüsün yayılmasını ve sağlık sisteminin onunla başa çıkma kabiliyetini göstermek için blog oluşturup dört teknoloji firması ile anlaştı, Microsoft,Google, Faculty AI ve Palantir. Bu firmalar 111 çağrıları ve Covid-19 test sonuçları aracılığıyla toplanan verilerden yaralanacaktır.

Dijital inovasyondan sorumlu bir birim olan NHSX’in bir dizi veri kaynağını kullanma çabasına yöneldiğini, hükümete ve sağlık şeflerine aşağıdaki konularda yardımcı olmak için bilgileri kullanıma hazır olur olmaz, kontrol blogları oluşturacaklardır. Bu blogda;

  • Virüsün nasıl yayıldığını anlayın ve özellikle korunmasız insan gruplarına yönelik riskleri belirleyin.

  • Gelişmekte olan kablosuz bağlantı noktalarındaki kaynakları proaktif olarak artırın.

  • Kritik ekipman sağlamanın en çok ihtiyaç duyulan hastanelere ve diğer tesislere tedarik edildiğinden emin olun.

  • Hastaları talep,kaynak ve personel kapasitesine göre en iyi bakım sağlayabilecek tesislere yönlendirin.

Ayrıca Bilgilerin mevcut yeri kaynaklarından ‘’büyük ölçüde’’ alınacağını ve bireysel hastaların tanımlanamaması için anonimleştirileceğini ekledi. Zamanla,amacın halk tarafından görülebilecek ayrı bir ön panel(cihaz tablosu)s ağlamak olduğunu söyledi.

Teknoloji firmaları bloglar için destek olmaktadır;

  • *Microsoft,bilgileri tek ve güvenli bir yerde tutmak için Azure bulut bilişim platformunda bir veri deposu oluşturmuştu.

  • *Palantir, kayıtları "tek bir hakikat kaynağı" sunmak için analiz eden Foundry yazılım aracını kullanıyordu.

  • Faculty Al, karar vericilerin sunacağı gösterge tabloları,modeller ve simülasyonlar geliştiriyordu.

  • NHS, bu süreçte ilgili kod ve verilerin ‘’elimizden geldiğince açık kaynak’’ yapılacağını söyleyerek konuyla ilgili güvence sunmaya çalıştı. Bu,dijital hak uzmanlarının insanların kişisel bilgilerinin ne ölçüde korunduğunu kontrol edebilmesi gerektiği anlamına gelir.

Ek olarak, firmalar sağlık hizmeti,teknoloji şirketlerinin değil kayıtların kontrolünde kalacağını vurguladı. Halk Sağlığı acil durumu sona erdiğinde,veriler yasayla ve NHS ile ortakları arasında yürürlükte olan katı sözleşme anlaşmalarına uygun olarak imha edilecek ya da iade edilecektir’’diye ekledi.

kaynak: bbc



120 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page