top of page

Paleomanyetizma, Süper Kıta Döngüsünün İki Milyar Yıl Önce Başladığını Öne Sürüyor


Jeologlar, Dünya'nın antik tarihinin bilinmeyen bazı taraflarını bir araya getirdiler. Avustralya'daki bir ekip, süper kıtaların oluşma ve dağılma döngüsünün sadece yaklaşık iki milyar yıl önce başladığını gösteren yeni bulgular keşfetti. Şu anki kıtalar düzenlememiz değişmiş gibi görünebilir (amaçlanmamıştır), lakin gördüğümüz ve üzerinde yürüdüğümüz şey, 200 milyon yıldan fazla süredir devam eden ağır çekim bir ayrılıkla hala birbirinden uzaklaşan antik süper kıta Pangea'nın parçalarıdır.

Süper kıtaların oluştuğu, daha küçük kıtalara ve diğer parçalara ayrıldığı, ardından tekrar büyük kara kütlelerine çarpana kadar sürüklendiği bir döngünün en son aşamasıdır. Bu döngünün birkaç milyar yıl boyunca her 600 milyon yılda bir tekrarladığı tahmin edilmektedir. Ama bu döngü gerçekten ne kadar zamandır devam ediyor? Bu soru, Batı Avustralya'daki Curtin Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni çalışmanın odak noktasıydı.

Araştırmayı yapan yazar Dr. Yebo Liu, "Araştırmamız esasen iki hipotezi test ediyordu - biri, süper kıta döngüsünün iki milyar yıl önce başlamış olması," diyor."Alternatif olarak, antik kıtalar (kratonlar olarak adlandırılır), tek bir süper kıta oluşturmak yerine yalnızca süper kraton adı verilen birden fazla kümede bir araya gelmeyi başardı.

Araştırmacılar, bulmak için Batı Avustralya'nın çoğunun altında yatan büyük bir antik kara kütlesi olan Yilgarn kratonunu oluşturan kayaları inceledi. Araştırmacılar, 2,9 ila 2,6 milyar yıl öncesine dayanıyor ve bölgedeki belirli kayalardaki manyetik hizalamasını inceleyerek, araştırmacılar, ilk oluştukları zaman manyetik Kuzey Kutbu'na göre bu kayaların bulunduğu yerleri yeniden yapılandırıyorlar. Bu teknik, paleomanyetizma olarak bilinir. Ekip daha sonra bu ölçümleri dünyadaki diğer kratonlardan gelen verilerle karşılaştırdı.

Analizleri, bildiğimiz süper kıta döngüsünün yaklaşık iki milyar yıl önce başladığını gösteriyor gibi görünüyor. Çalışmanın ortak yazarı Profesör Zheng-Xiang Li, "Geçici süper kıtalar da mevcut olsa da, iki milyar yıl önce uzun ömürlü tek bir süper kıtanın varlığını neredeyse ortadan kaldırabileceğimiz açıktı" diyor. "Daha önce (iki milyar yıl önce) coğrafi olarak birbirinden izole edilmiş ve hiçbir zaman tek bir süper kıta oluşturmayan iki uzun ömürlü kraton veya süper kraton kümesi olabilirdi. '' Elbette, Dünya'nın kadim tarihi hakkında kesin bir sonuca varmak zor ve ekip, tartışmanın henüz bitmediğini söylüyor. Daha eksiksiz bir resim çizmeye yardımcı olmak için daha fazla verinin toplanması ve üzerinde çalışılması gerekecektir.


Kaynak : newatlas




1.220 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page