top of page

Kişiye Özel Şarj Edilebilir N95 Maske

Berkeley Lab ve UC Berkeley’den bilim adamları, kişiye özel şarj edilebilir bir N95 maskesi tasarladılar.


Pandeminin ilk zamanlarında, tüm belirsizliğin arasında kesin olan bir şey vardı: N95 maskelerinin virüsleri, bakterileri ve orman yangını dumanını filtreleyen kişisel koruyucu solunum cihazlarının yetersiz olmasıydı. Bu sebepten,malzeme bilimcileri Jeff Urban ve Peter Hosemann, yerel bir HMO’nun N95 alternatifleri hakkında tavsiyeye ihtiyaç duyduklarında, ne yapacaklarını hemen anlamaları halinde daha iyi bir maske yapımına başlayın denildi.


Urban ve Hosemann, Covid-19 ile mücadeleyi desteklemek için Berkeley Laboratuvarı bir araştırma neticesinde fikirlerini açıklıyordu; bu süreçte ilgili yeteneklere sahip bir DOE Ulusal Laboratuvarları konsorsiyumu olan Ulusal Sanal Biyoteknolojisi Laboratuvarı (NVBL) aracılığıyla destek almalarına yol gösterdi. ‘’Diğerleri gibi bizde KKD tedarik zincirindeki ve hatta mevcut olanın işlevselliğindeki eksiklikleri gördük, bu sebeple odaklanılması gereken önemli bir husus olduğunu ıspatladık’’dedi. ‘’Sizleri Covid-19 yahut diğer virüs enfeksiyonlarından korumaya gelince N95 maskeleri altın standartlarıdır.’’


Bilhassa, koronavirüs partikülleri ve orman yangını dumanından gelen partikül maddeler dahil mikron altı aralığındaki çok küçük partiküllerin en az % 95’ini filtreleyen sıkı dokunmuş polipropilen katmanlarından yapılırlar.Bu karışık lifler, virüs parçacıklarını çeken ve tutan elektrostatik bir yük oluşturur. Lakin, seçkin filtreleme verimliliklerine rağmen, N95 maskelerinin sınırları vardır. Örneğin, bilhassa uzmanlar bütün gün boyu taktıktan sonra N95 maskelerinin yeniden kullanılmamasını tavsiye ediyor.


Kaynak : scitechdaily

1.012 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page